Zisk finančnej skupiny ING v 3. kvartáli prudko klesol

06.11.2013 Celý región

Amsterdam 6. novembra (TASR) - Holandská finančná skupina ING dnes oznámila, že v 3. štvrťroku jej prudko klesol zisk. Dôvodom je odpis straty z predaja juhokórejskej divízie životného poistenia. Vedenie spoločnosti ale zároveň upozornilo, že základný zisk ING je stabilný a chystá sa zaplatiť poslednú splátku z finančnej pomoci, ktorú jej holandská vláda poskytla počas krízy v roku 2008. Informovali o tom agentúra AP a Bloomberg.

Čistý zisk ING sa za tri mesiace do konca septembra 2013 prepadol o 85 % na 101 miliónov eur zo 659 miliónov eur v rovnakom období minulého roka. ING však v 3. kvartáli odpísala stratu 950 miliónov eur z predaja juhokórejskej divízie. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, pritom predpovedali ING v sledovanom období ešte horšie výsledky, a to čistú stratu 27,3 milióna eur.

Ale základný zisk ING, ktorý nazhŕňa dane a jednorazové položky, sa v období júl-september 2013 zvýšil medziročne o 6,5 % na 891 miliónov eur.

ING chce dnes štátu splatiť posledných 1,13 miliardy eur z finančnej pomoci vo výške 10 miliárd eur, ktorú jej vláda v Amsterdame poskytla v roku 2008.

Finančná skupina urýchľuje svoju reorganizáciu a na budúci rok chystá prvotnú ponuku akcií svojej európskej poisťovacej divízie. Podľa dohody s Európskou úniou, ktorá musela schváliť finančnú injekciu od štátu, mala ING túto pomoc splatiť do roku 2015 a do konca roka 2014 oddeliť bankovú a poisťovaciu divíziu.
 

Vyberte región